מחלת וגנר היא מחלה דלקתית אוטואימונית הפוגעת בדרכי הנשימה באופן קשה וקטלני. מסיבות אלו אבחון המחלה בשלביה ההתחלתיים הוא קריטי וחיוני למניעת סכנת חיים לחולה. למרבה הצער, לא אחת מתרחשים מקרי רשלנות רפואית באבחון מחלת וגנר שבעקבותיהם מטופלים נותרים עם פגיעות מרחיקות לכת ובלתי הפיכות או קיפחו את חייהם. במאמר זה נסביר כיצד ניתן לפעול אם מתעורר חשד למקרה כזה.
על ההשלכות הקשות של רשלנות רפואית באבחון מחלת וגנר
מחלת וגנר הינה מחלה דלקתית וסקולרית הנובעת מתגובת יתר חיסונית של הגוף. המחלה פוגעת בזרימת הדם אל מערכת הנשימה, ומובילה לפגיעה רב מערכתית, שעלולה להציב את הלוקים במחלה בסכנת חיים של ממש.
הנזקים הנגרמים על רקע אי אבחון של המחלה במועד ואי מתן טיפול מתאים לחולים, עשויים לכלול:
- נזק לדרכי הנשימה העליונות
- פגיעה בריאות עצמן
- פגיעה בלב
- פגיעה בדרכי השתן
- פגיעה בסינוסים
- נזק לעיניים
- פגיעה במפרקים
- פגיעה במערכת העצבים
- ועוד
חלק מהסיבוכים הללו אינם מחויבי המציאות, אלא עשויים להוות תוצר של אי אבחון של המחלה במועד, המוביל להתפשטותה לאיזורים נוספים בגוף החולה. לכן אבחון מוקדם ויעיל למחלת וגנר הוא קריטי כל כך.
מתי כדאי לשקול את הגשתה של תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית באבחון מחלת וגנר?
כחלק מהטיפול במחלת וגנר, מתבצעות פעולות שנועדו לדכא את פעילות המערכת החיסונית של החולה, במטרה להפחית את תגובת הגוף החיסונית הגורמת לדלקת. בעבר תוחלת חייהם של החולים במחלת וגנר הייתה מתקצרת במידה משמעותית, כיום ישנם פתרונות טיפוליים חדשניים המאפשרים ל- % 75 מהחולים במחלה להירפא ממנה.
יחד עם זאת, במקרי גילוי מאוחר מדי של המחלה ההזדמנות של המטופלים לקבלת טיפול מציל חיים, נשללת מהם. לכן מצב כזה מצדיק בירור משפטי ובדיקת היתכנות להגשת תביעת נזיקין באמצעות עורך דין רשלנות רפואית מנוסה.
רשלנות רפואית באבחון מחלת וגנר או קושי אובייקטיבי בגילוי המחלה?
למרות האמור מעלה, מן הראוי לציין שמחלת וגנר נחשבת כמחלה יחסית נדירה שלא קל לאבחן. הקושי המרכזי בגילוי המחלה נובע מהעובדה שאין לה תסמינים אופייניים הייחודיים רק לה, אלא מגוון רחב של תסמינים שניתן לייחס ללא מעט מחלות שכיחות יותר, כמו למחלת ריאות, לסרטן הריאות, למחלות כליה ועוד. בנוסף, לעיתים בשלבי המחלה הראשונים, לא תמיד ניתן להבחין בסימפטומים חריגים כלל. בהתאם לכך, האבחון של מחלת וגנר עלול להימשך חודשים על גבי חודשים.
אולם אין באמור לעיל כדי לפטור חלילה את הרופאים מחתירה להגעה לאבחנה מבדלת. כל גורם רפואי אליו אדם פונה עם תסמינים יוצאי דופן, המצביעים על כך שאינו בהכרח מצוי בקו הבריאות, נדרש להפנות את המטופל לביצוע בירור נוסף, בין אם על ידי הפנייה לבדיקות אבחנתיות ו/או בדרך של הפנייה להמשך בדיקה מול רופא מומחה.
עם מחלת וגנר, דווקא משום שישנו קושי בהגעה לאבחנה מהירה על בסיס התסמינים הקליניים שהחולה מציג, הצורך לבצע תשאול מקיף מול מטופלים שמציגים לאורך זמן סימפטומים בלתי מוסברים ולהפנותם לביצוע בדיקות מקיפות – מתחדד ועולה.
אילו תסמינים הקשורים במחלת וגנר מחייבים בירור מעמיק יותר מצד הרופאים?
כשמטופלים מגיעים לבדיקה אצל רופא משפחה ומדווחים לו על קיומם של סימפטומים שאודותיהם נפרט מיד, מצופה מן הרופא שיקפיד להפנותם לבדיקות אבחון מסוימות שיאפשרו אישוש או שלילה של האפשרות למחלת וגנר ולמחלות רקע אחרות. מחלת וגנר, מתאפיינת אמנם בפגיעה נרחבת בדרכי הנשימה אך נלווים אליה כמה תסמינים נוספים ובהם:
- כאבים בחזה
- כאבי סינוסים
- קוצר נשימה חמור
- הפרשות רבות מהאף
- הפרשות דמיות מהאף
- חסימה חלקית של דרכי הנשימה
- שיעול מתמשך
- שיעול דמי
אילו בדיקות מאפשרות אבחון של מחלת וגנר?
הגעה לאבחנה למחלת וגנר בהמשך לסימפטומים הנ”ל, תתאפשר על ידי ביצוע בדיקות היסטולוגיות (קרי – בדיקה מיקרוסקופית של רקמות) ובדיקת נוגדנים, כדלקמן:
- בדיקת קיומם של נוגדנים אופייניים למחלת וגנר (נוגדני C-ANCA)
- ברונכוסקופיה ודגימה
- נטילת ביופסיה מהכליות
היות והבדיקות האלו הן קריטיות להגעה לאבחנה מדויקת למחלת וגנר, הרופאים מצופים להקפיד להפנות מטופלים בעלי תסמינים מהסוג שהוצג מעלה, לביצוען.
באילו עילות תתאפשר הגשת תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית אבחון מחלת וגנר?
במקרה בו למרות התסמינים שהציג המטופל, רופאיו לא הקפידו להפנות אותו לביצוע בדיקות אבחון כנדרש, ובהינתן שהמצב הרפואי של אותו חולה הידרדר בשל אי גילוי המחלה בזמן, עשויה לקום לו עילת תביעה על בסיס רשלנות רפואית בגילוי מחלת וגנר. להלן כמה מן העילות הנפוצות להגשת תביעות פיצויים בהקשר למחלת וגנר:
- בירור חלקי ולא ממצה של הסימפטומים שהחולה הציג: מתבטא בין היתר באי הפניית המטופל לבדיקת נוגדנים ושאר בדיקות רלוונטיות הנחוצות לשלילת המחלה.
- פענוח שגוי של ממצאי הבדיקות: לדוגמה, אבחון שגוי למחלת וגנר כסרטן הריאות או כשחפת, על בסיס ממצאי צילום החזה שבוצע בחולה, והפניית המטופל לביצוע טיפולים שאינם מתאימים. מחדל מסוג זה יכול להוביל גם לתופעות לוואי בלתי רצויות, וגם לאובדן של זמן יקר, שאותו ראוי היה להקצות למתן טיפול במחלה האמיתית בכדי להקל על מצוקת החולה ולשפר את הסיכויים להחלמתו.
- אבחון מאוחר מדי של המחלה: כאמור, מצב כזה יכול לגרום נזקים בלתי הפיכים כמו כשל נשימתי או כשל כלייתי, שאותם הגילוי של מחלת וגנר בשלב מוקדם יותר, עשוי היה להפחית או למנוע בסבירות גבוהה.
לסיכום: רשלנות רפואית באבחון מחלת וגנר וחשיבות הליווי המשפטי בתביעות פיצויים
עבור מי שנפגע מרשלנות רפואית אבחון מחלת וגנר, חשיבותו של הסיוע המשפטי היא עצומה. תוחלת ואיכות החיים של הסובלים מהמחלה נפגעת דרמטית בשל אי קבלת טיפול מתאים לה במועד, אך בעזרת ליווי משפטי אישי ומסור, תיתכן הגשת תביעת פיצויים בחלק נכבד מהמקרים, שהסכומים המושגים בה יכולים לסייע לכל הפחות בכיסוי ההוצאות הרפואיות של החולה ובני משפחתו ולשפר במידת מה את איכות חייהם.
אם אתם חשים כי אתם זקוקים לפרטים נוספים על הגשת תביעת נזיקין במקרי רשלנות רפואית באבחון מחלת וגנר, דעו כי משרד עו”ד כפיר דיין דובב הוא המקום עבורכם. נשמח להיות לכם לעזר בכל עניין הקשור בחשש לרשלנות רפואית. משרדנו מספק מזה כ- 15 שנים סיוע משפטי מותאם אישית למי שחפצים במימוש הזכויות הרפואיות שלהם באופן מיטבי. אם גם אתם חשים שמגיע לכם יותר – כדאי שנדבר.
נשמח להשיב לכל שאלה דרך טופס ההתקשרות באתר.