תאונת עבודה הינה אירוע קשה, טראומתי ומשנה חיים. הנפגעים בתאונת עבודה נאלצים להתמודד גם עם פגיעה גופנית ונפשית קשה, וגם עם דאגה כלכלית בשל אי יכולתם לפרנס את עצמם ואת משפחתם. המוסד לביטוח לאומי הינו הגוף האחראי לטיפול בנפגעי עבודה אך בנוסף לו ניתן גם להגיש תביעת אובדן כושר עבודה לקרן הפנסיה או לביטוח המנהלים. במידה ונפגעתם בתאונת עבודה ואתם תוהים מה עושים – חשוב לפנות לעו”ד בקיא ומיומן בתחום לקבלת ליווי, ייצוג וסיוע משפטי מול חברות הביטוח השונות ומול המוסד לביטוח לאומי.
מהם המקרים המוכרים כתאונות עבודה?
תאונת עבודה יכולה להתרחש בשלושה מישורים עיקריים – תאונה קלאסית שהינה אירוע בלתי צפוי של חבלה או פציעה, פגיעת מיקרוטראומה הנגרמת מפעולה חזרתית יומיומית הנמשכת לאורך תקופה ארוכה או מחלת מקצוע. גם תקיפות מיניות ופגיעות נפשיות עשויות להיות מוכרות כתאונת עבודה בתנאי שמוכח הקשר בינן ובין מקום העבודה, וכי העובד נזקק לטיפול רפואי לאחר מכן. להלן מספר דוגמאות למקרים שמוכרים כתאונות עבודה:
- תאונה – תאונה יכולה להתרחש בתוך מקום העבודה, בדרך אליו ובחזרה הביתה, או בעת יציאה לכנס מקצועי, יום עיון או הרצאה מטעם העבודה. גם תאונה שמתרחשת בבית לקוח או בעת שליחות מטעם העבודה כמו לדוגמה לבנק או לדואר תוכר אף היא כתאונת עבודה. לדוגמא – נפילה מסולם בעת ביצוע העבודה, פגיעה בתאונת דרכים בדרך אל מקום העבודה, התחשמלות, טביעה, נפילה מגובה, נפילת חפץ על עובד, שריפה או חשיפה לחומר מסוכן.
- מיקרוטראומה – מיקרוטראומה הינה נזק שנגרם לעובד כתוצאה מפעולה חזרתית הנמשכת לאורך זמן רב, כמו לדוגמא פועל חפירה אשר נפגע בזרועותיו מפעולת החפירה החזרתית, נהג אשר נפגע בגבו כתוצאה מישיבה ממושכת על כיסא הנהג, או דלקת בתעלות הקרפליות בפרקי הידיים כתוצאה מהקלדה ממושכת.
- מחלת מקצוע – מחלות מקצוע הינן רשימה סגורה של מחלות אשר נבדק ונמצא קשר ישיר בינן ובין מקצועו של הנפגע. על מנת לאשר כי הנפגע סובל ממחלת מקצוע יש לפנות לרופא תעסוקתי. לדוגמא – פגיעת ריאות בשל חשיפה לרעלים שונים במהלך העבודה, אלרגיות, קשיי נשימה, סרטן כתוצאה מחשיפה לחומרים מסרטנים ועוד.
- פגיעה מינית – למרבה הצער ישנם עובדים אשר נפגעים מינית בעבודתם, נסחטים מינית או עוברים השפלה מינית. לפגיעה המינית יש היבט רפואי פיזי הנגרם מהתקיפה, וגם היבט נפשי הנגרם מטראומה ואשר עלול לגרום לדיכאון וחרדות. אדם אשר נפגע במקום העבודה עשוי לקבל הכרה מן המוסד לביטוח לאומי כנפגע עבודה.
- פגיעה נפשית – עבודה תחת לחץ בלתי סביר, עבודה באוירה של השפלה ועלבונות, ואפילו חווית כישלון קשה עלולים לגרום לאדם להיפגע נפשית במקום העבודה. אדם אשר נפגע נפשית במקום עבודתו עשוי לקבל הכרה כנפגע עבודה במידה ומוכח הקשר שבין הפגיעה לבין תנאי העסקתו.
למאמר:מהי מחלת מקצוע או מיקרוטראומה
למאמר:פגיעה מסוג מיקרוטראומה והזכויות שלך בעבודה
מה עושים במקרה ונפגעתם בתאונת עבודה?
אם אתם תוהים מה עושים במידה ונפגעתם בתאונת דרכים, חשוב שתדעו שהגוף המטפל בנפגעי עבודה הינו המוסד לביטוח לאומי, אשר תחילה מעניק דמי פגיעה למשך עד 91 יום. במידה והנכם עדיין סובלים מנזק ניכר לאחר סיום תקופת דמי הפגיעה, ניתן לבקש לעלות לוועדה רפואית שתדון במצבכם הרפואי כדי לקצוב לכם אחוזי נכות זמניים. זכותכם לקבל ייצוג משפטי בעת העלייה לוועדה על מנת להגיע לתוצאות הטובות ביותר עבורכם, ולמצות את הזכויות שלכם במהלכה. בנוסף למוסד לביטוח לאומי, במקרה שבו בעקבות תאונת עבודה איבדתם את יכולתכם לפרנס את עצמכם ואת משפחתכם, תוכלו להגיש תביעת אובדן כושר עבודה לקרן הפנסיה או לביטוח המנהלים שברשותכם. חשוב מאד להתייעץ עם עורך דין תאונות עבודה לפני תחילת התהליך על מנת לקבל ייעוץ, ליווי וייצוג בכל שלב, ולהגיע לתוצאות הטובות ביותר האפשריות בהתאם לנסיבות האירוע ומצבכם הבריאותי.
למאמר: אובדן כושר עבודה זמני ביטוח לאומי
האם ניתן לקבל פיצוי גם מביטוח לאומי וגם מחברת הביטוח?
כעקרון כן, אבל חשוב שתדעו כי לא תוכלו לקבל יותר מן השכר אשר קיבלתם לפני שהתרחשה הפגיעה. כלומר, מותר לאדם לקבל גם פיצוי מחברת הביטוח וגם פיצוי מתאונת עבודה מהביטוח הלאומי, אך רק עד לגובה משכורתו האחרונה. אולם, אם האדם מגיש לביטוח לאומי תביעה לנכות אשר איננה קשורה למקום העבודה או שנגרמה ממנה, או שהוא זכאי לקבל קצבת זקנה, קצבאות אלו אינן מתקזזות עם חברת הביטוח והוא יוכל לקבל גם וגם. על כל מקרה, מומלץ מאד להתייעץ עם עורך דין על מנת לתכנן אסטרטגיה מתאימה אשר תדאג לפיצוי מתמשך לאורך כל תקופת ההשתקמות וההחלמה, ולמצות את כל הזכויות המגיעות לאדם עקב הפציעה.
למאמר:נכות בשל תאונת עבודה: אלה הזכויות שלך!
למאמר:מיצוי זכויות אובדן כושר עבודה בוועדות רפואיות של קרנות פנסיה וביטוח לאומי
לאחר תאונת עבודה – מה עושים ומי יכול לעזור?
כדי שתדעו מה עושים לאחר תאונת עבודה, חשוב לפנות לעורך דין אשר זהו תחום עיסוקו העיקרי ואשר יש לו ניסיון ומיומנות רבה. תפקידו של עורך דין תאונות עבודה הינו לייעץ, ללוות ולייצג נפגעים מול המוסד לביטוח לאומי וגם מול חברות הביטוח השונות. עורך הדין יתכנן עבורכם את האסטרטגיה המשפטית המתאימה, ייצג אתכם בוועדות הרפואיות, ידאג שזכויותכם כנפגעים נשמרות וכי אתם מגיעים למקסימום הפיצוי המגיע לכם. חשוב מאד להעזר בעורך דין תאונות עבודה כבר מהשלב הראשון, סמוך ככל האפשר למועד התאונה, על מנת לפעול בצורה נכונה ומקצועית, אך גם אם ניסיתם לבד ונדחתם – עדיין זה לא מאוחר מדי לקבל ייעוץ מקצועי ולבחון את הדרכים לפעולה.
מעוניין להיעזר בעו”ד תאונות עבודה? לחץ כאן!
שאלות נפוצות - ההבדל בין קצבת כושר עבודה ופנסיית נכות
במידה ונפגעתם בתאונת עבודה עליכם להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי או לחברות הביטוח בגין אובדן כושר עבודה שנגרם מתאונת עבודה. תהליך זה עשוי להיות לא פשוט ולא קל, אך כשלצידכם נמצא איש מקצוע מיומן ומנוסה כגון עורך דין תאונות עבודה – תזכו לליווי מקצועי ולפתרון כל בעיה.
תפקידו של עורך דין תאונות עבודה הוא לוודא שהלקוח שלו ממצה את הזכויות שלו מול המוסד לביטוח לאומי או חברות הביטוח השונות. עורך הדין יכול להעניק לכם ייעוץ, ליווי וייצוג מול הגופים המטפלים, לייצג אתכם בועדות הרפואיות השונות, לסייע להכין תיק מסמכים רפואיים שהוא המפתח לתביעה מוצלחת, ולטפל בכל בעיה שמתעוררת בדרך. במקרה הצורך, ניתן גם להגיש עירעור על החלטות שלדעתכם לא התקבלו בצורה נכונה.
תאונה תוגדר כתאונת עבודה כאשר היא מתרחשת במהלך יום העבודה של העובד, בדרך לעבודה או בחזרה ממנה במסלול הקבוע והיומיומי של העובד, במהלך שליחות מטעם העבודה כמו לדוגמא לדואר או לבנק, או לבית הלקוח, בימי גיבוש או בימי כיף מטעם מקום העבודה וכדומה.
במידה ועברתם תאונת עבודה רצוי להתייעץ עם עורך דין מוקדם ככל האפשר. בדרך זו יתאפשר לעורך הדין להתחיל לטפל בעניינכם כבר בשלבים המוקדמים של הגשת התביעה ולמקסם את הסיכויים שלכם להצליח בה. ייעוץ וייצוג כבר בשלבים המוקדמים יכולים להקל ולפשט את התהליך ולהפוך אותו ליעיל ומוצלח יותר, אולם גם אם התחלתם את התהליך ואפילו נדחתם – עדיין לא מאוחר מדי להתייעץ עם עורך דין ולבדוק את האפשרויות העומדות בפניכם.