לוגו משרד עורך דין כפיר דיין ושות

איך מתנהל הליך משפטי בבית הדין לעבודה?

זכויותיך כעובד נפגעו כתוצאה מהתנהלות לא תקינה של המעסיק? חשוב מאד לעמוד על זכויות אלו ולדרוש אותן. אך מה קורה כאשר עובד חושש להתחיל מאבק משפטי מול המעסיק שלו בשל הזמן הממושך שלוקח התהליך ושכ”ט הגבוה של עורך הדין המייצג אותו? בדיוק בשביל זה הכנו עבורכם מדריך מפורט בשאלה איך מתנהל הליך משפטי בבית הדין לעבודה על מנת שכל עובד במדינת ישראל אשר זכויותיו נגזלו ממנו יוכל להילחם עליהן ללא חשש, ולדעת כיצד ניתן לקצר את ההליך ולייעל אותו לחיסכון משמעותי בכסף ובזמן. 

 

הסמכות – בית הדין לעבודה 

בית הדין לעבודה הוקם על מנת לשמור על זכויות העובד והמעסיק כאחד, ובסמכותו לדון בענייני שכר, זכויות סוציאליות, פיצויי פיטורים וגם במקרים שבהם מתגלה סכסוך בין עובד ובין מעסיק ויש צורך להגיע להחלטה בעניינם. בית הדין לעבודה מתחלק לשתי ערכאות: בתי הדין האזוריים לעבודה ובית הדין הארצי לעבודה.

הרכב השופטים הינו ייחודי ומורכב משופט מקצועי שהינו משפטן בהכשרתו, מנציג ציבור העובדים ומנציג ציבור המעסיקים, וזאת על מנת ליצור ביטוי מאוזן של ניהול הדין. בדרך כלל פונים לבית הדין לעבודה כמוצא אחרון לאחר שניסיונות לבוא במשא ומתן עם המעסיק או עם העובד כשלו. רצוי ומומלץ להתייעץ עם עורך דין לדיני עבודה מיומן ומנוסה טרם הגשת תביעה לקבלת ייעוץ מקצועי. 

 

מה ניתן לעשות על מנת לקצר את ההליך המשפטי?

עובדים רבים, וגם מעסיקים בעלי עסק קטן שאין להם משאבים רבים, לעיתים נרתעים מהגשת תביעה בבית הדין לעבודה בשל ההליך הממושך (מעל שלוש שנים בממוצע) והעלויות הגבוהות של שכ”ט עורך דין. אולם חשוב לדעת כי יש דרכים יעילות לקצר את ההליך המשפטי וזאת באמצעות נקיטת גישה של פתרון סכסוכים בדרכים הבאות:

 

  • שליחת מכתב לפני תביעה – שליחת מכתב מנומק הבנוי ככתב תביעה ובו כלולות כל העובדות, התחשיבים והטיעונים המשפטיים. בדרך זו יש לנתבע הזדמנות להגיב למכתב, ולמצוא את הדרך לנהל את הסכסוך מחוץ לכותלי בית הדין ולא להגיע למצב של תביע והליך משפטי. 

 

  • ניסיון להגעה להסכם באמצעות גישור – גישור הינו דרך של פתרון סכסוכים בדרכי שלום, באווירה מכבדת ובאופן שבו כל אחד מן הצדדים מקבל הזדמנות נאותה להביע את טענותיו, תוך הקשבה והתחשבות גם בצד השני. 

 

  • ניסיון להגעה להסכם באמצעות קדם משפט – גם לאחר הגשת תביעה לבית הדין לעבודה, יוזמנו הצדדים בפני שופט לבחינת האפשרות להגיע לפשרה ולסיים את הסכסוך בדרכי נועם. במידה ולא תהיה אפשרות לעשות זאת, יחלו ההליכים המשפטיים עצמם. 

 

 

איך מתנהל הליך משפטי בבית הדין לעבודה?

במידה ולא צלחו ניסיונות לא משפטיים להגיע להסדר בין העובד למעסיק, יחלו ההליכים המשפטיים. הליך משפטי בבית הדין לעבודה מתנהל באמצעות מספר שלבים חשובים:

 

  • התובע מגיש תביעה לבית הדין לעבודה – בתביעה זו מפרט העובד את כל הטענות המשפטיות לתשלומי שכר לא תקינים, קיפוח זכויות סוציאליות, פיצויים שלא שולמו, פיטורין שלא כהלכה ועוד. 

 

  • הנתבע מגיש כתב הגנה – בתוך שלושים יום מהגשת התביעה על הנתבע להגיש כתב הגנה המפרט מדוע לשיטתו ולטענתו אין אמת בדברים שצויינו בכתב התביעה נגדו והוכחות לכך. מותר לנתבע להגיש אורכה לבית המשפט עד שיסיים את הכנת כתב ההגנה. 

 

  • גילוי מסמכים – לאחר 45 ימים מיום הגשת התביעה, יגלו זה לזה הצדדים באמצעות עורכי הדין שלהם את כל המסמכים עליהם הם מבססים את התביעה וזאת כדי שיוכלו להיערך כהלכה. 

 

  • קדם משפט – בשלב הזה יזמן השופט את שני הצדדים כדי לבחון האם השלימו את כל ההליכים המקדימים שאליהם נדרשו, וכי הם ערוכים ומוכנים לביצוע הליכי המשפט. אך החלק החשוב ביותר בשלב זה הוא הצעתו של השופט להגיע לפשרה, ולניסיונות של אמת להגיע לעמק השווה בין הצדדים. 

 

  • משפט – במידה ולא ניתן היה להגיע להסכמה, יחלו הליכי המשפט. חשוב לציין כי בשלב שבו נפתחים הליכים משפטיים, לא ינהל אותם אותו השופט שנכח בקדם המשפט מאחר וכבר הביע את עמדותיו, אלא יוחלף בשופט אחר. תחילה יהיו אלו תצהירי עדות ראשית, קודם התובע ולאחר מכן הנתבע, ובה יכללו עדות התובע ביחד עם עדים מטעמו וכנ”ל לגבי הנתבע. לאחר מכן ייערך דיון הוכחות אשר בו יחקרו הצדדים כל אחד על ידי עורך הדין הנגדי, ובשלב האחרון יגישו כל אחד מן הצדדים את סיכומיהם. השופט יגיע להחלטתו על בסיס סיכומים אלו, כאשר יש לו עד חצי שנה להגיש את מסקנותיו. לנתבע יהיו שלושים יום לשלם את הסכום שייקבע לו בהחלטת השופט כשתתקבל. 

 

ערעור – בשלב הזה יכול הנתבע להגיש ערעור אם ההחלטה אינה מבטאת את הצדק לטעמו והיא תדון בבית הארצי לעבודה. במידה ולא יהיה מרוצה גם מהליך הערעור, יוכל להגיש בג”ץ. 

 

 

מה חשוב לדעת לפני שמגישים תביעה בבית הדין לעבודה?

הדבר הראשון במעלה שיש לעשות לפני שמגישים תביעה בבית הדין לעבודה הוא להתייעץ עם עורך דין לדיני עבודה הבקיא והמיומן בתחום זה ואשר יש לו ניסיון מוכח. הסיבה לכך היא שייעוץ טוב עשוי לחסוך לכם זמן, כסף ומאמצים רבים, מאחר ורוב הסכסוכים בין עובד למעביד נסגרים מחוץ לכותלי בית המשפט, עוד בשלב שליחת המכתב המקדים לתביעה, כאשר המעסיק, או העובד הנתבע, מבינים שמצבם המשפטי לא טוב, ושהם ייאלצו לשלם כך או אחרת, ועדיף לעשות זאת ללא דיונים משפטיים ארוכי שנים ויקרים. הדבר השני הוא להיות בטוחים במאת האחוזים שאכן הופרו הזכויות שלכם, וכי המעסיק או העובד אכן עשו לכם עוול גדול במעשיהם. ללא בסיס חוקי לטיעונים שלכם, לא יהיה סיכוי רב להצלחת התביעה שלכם, וחבל.

מעוניין להיעזר בעו”ד דיני עבודה? לחץ כאן!

איך מתנהל הליך משפטי בבית הדין לעבודה?

שאלות נפוצות - איך מתנהל הליך משפטי בבית הדין לעבודה?

מעסיקים רבים נוהגים בעובדיהם שלא על פי כללי החוק ולא מתוך רוע או כוונת זדון, אלא פשוט אי ידיעת החוק. בדרך כלל הטעויות הנפוצות ביותר היא אי הסדרה של תלושי שכר כפי שדורש החוק, חוזים והסכמי עבודה שלא ניתנו בכתב, רישום לא תקין של שעות עבודה, תשלומי שכר וזכויות סוציאליות לא נכון ועוד. בכל מקרה של טעות או שגיאה רצוי להתייעץ עם עורך דין על מנת לבדוק מה ניתן לעשות. 

מאחר ועליכם לדעת ולהכיר תחומים רבים כגון הנהלת חשבונות, דיני עבודה, התעדכנות בצוי הרחבה חדשים בענף ההתמחות שלכם ועוד על מנת להיות בטוחים במאת האחוזים כי אינכם שוגים ואינכם טועים, נדיר שבעל עסק מחזיק בכל התארים הללו ועוסק בו בעצמו. בדיוק כפי שהינכם מחזיקים רואה חשבון כדי לנהל את ספרי בית העסק שלכם, כך עליכם לקחת עורך דין אשר ייעץ וידריך אתכם כיצד לנהל את יחסי העובד מעביד שלכם ולהעניק לעובדים שלכם כל מה שמגיע לכם כחוק. 

עורך דין לדיני עבודה יכול לסייע רבות למעסיק אשר נתבע על ידי העובד. תחילה יש לברר האם תביעתו מוצדקת. אם מתברר שהיא מוצדקת ואכן טעיתם או שגיתם בהתנהלות מולו יש לבדוק כיצד ניתן להגיע לסיכום ופשרה מחוץ לכותלי בית המשפט על מנת לסיים את התהליך מהר ולשביעות רצון שני הצדדים. 

לא חייבים להגיע לבית הדין לעבודה. חשוב לזכור כי גם עבור העובד ניהול תהליכי משפט ממושכים ומורכבים אינם רצויים. במידה ושני הצדדים מוכנים לשבת לשולחן המשא ומתן ניתן יהיה להגיע להסכם או לפשרה מבלי לפנות לבית הדין. בדרך זו, התהליך יהיה קצר, חסכוני בזמן ובכסף, ובעיקר מועיל וגם נעים הרבה יותר מהתנצחויות בבית הדין. 

אם אתה זקוק לעזרתנו באחד מתחומי העיסוק המפורטים נשמח לעמוד לרשותך ולשרתך בנאמנות ובמקצועיות
לחצו למאמרים נוספים בנושא -
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 35 ביקורות
×
js_loader

הזינו את מספר הטלפון ושלחו לנו הודעה לוואטסאפ