לוגו משרד עורך דין כפיר דיין ושות

אובדן כושר עבודה וימי מחלה

במצב של אובדן כושר עבודה, בין אם מדובר על מצב זמני או קבוע (עד הפנסיה), יש לוודא שהמעסיק משלם לעובד את ימי המחלה שנצברו לטובתו במהלך שנות עבודתו אצל המעסיק. במאמר הבא נסביר האם תשלום דמי המחלה משפיע על מי שמקבל פיצויים בו זמנית מקרנות הפנסיה או ביטוח המנהלים, ובאיזה סיטואציה יש להתייעץ עם עורך דין אובדן כושר עבודה?

אובדן כושר עבודה וימי מחלה – מהן זכויותיו של העובד?

אובדן כושר עבודה הינו מצב בו העובד אינו יכול להתפרנס עקב מחלה (פיזית או נפשית) או בעקבות תאונה שעבר מעל לתקופה של 3 חודשים, המכונה תקופת המתנה גם בביטוח מנהלים וגם בקרן פנסיה.

אובדן כושר עבודה יכול להיות סיטואציה זמנית – לדוגמה, מצב בו העובד זקוק למספר חודשים עד להחלמה מלאה, או מצב של אובדן כושר עבודה קבוע, המסתיים מבחינת הביטוח עם היציאה לפנסיה (גיל 67 לגברים, ו-62 לנשים).

במקרה זה זכאי העובד לפיצויים מקרנות הפנסיה או ביטוח המנהלים, אך רק לאחר תקופה של כ- 90 יום. נושא זה יכול להשתנות ממבוטח למבוטח בהתאם להסכמים עם חברת הביטוח או שילוב של הרחבות המקצרות את זמן ההמתנה.

הסיבה לכך היא שיוצאים מנקודת הנחה שהעובד יקבל בשלב הראשון את ימי המחלה אותם צבר במהלך השנים שמגיעים לו מהמעסיק, בהתאם לחוק דמי מחלה ובמידה והגיש את כל המסמכים הדרושים למעסיק. עניין זה תקף גם למבוטחים שמקבלים פיצויים מהביטוח וגם דמי מחלה בו זמנית. או במילים אחרות: המעסיק עדיין מחוייב לשלם את דמי המחלה לעובד בלי קשר לאילו פיצויים הוא מקבל מהביטוח.

חוק דמי מחלה – מה הוא קובע?

חוק דמי מחלה קובע שעובד זכאי לצבור 1.5 ימי מחלה בכל חודש עבודה מלא אצל המעסיק. במידה והוא חלה, הוא זכאי לקבל את משכורתו החודשית, עד למיצוי של ימי המחלה שנצברו לטובתו, עם מקסימום של 90 יום. במקרה של פיטורין מחובת המעסיק גם לשלם לעובד את כל ימי המחלה שנצברו לטובתו במהלך התקופה.

יש לציין כי בכל מה שנוגע לתאונות ישנם סייגים: מי שנעדר מעבודתו עקב תאונת דרכים לא זכאי לתשלום של דמי מחלה, וזאת במידה והתאונה התרחשה בזמנו הפנוי של העובד. אם התאונה התרחשה במהלך העבודה זכאי העובד לקבלת דמי פגיעה מהביטוח הלאומי.

הזכאות לתשלום פיצויי אובדן כושר עבודה וימי מחלה בתקופות היעדרות עקב תאונות שונות

בטבלה הבאה מפורטים תנאי הזכאות וההגבלות על קבלתת דמי מחלה בתקופות של היעדרות על רקע תאונות שונות שהעובד עבר:

סוג התאונה זכאות לתשלום הערות נוספות
תאונת עבודה אין זכאות לדמי מחלה בתקופת הזכאות לדמי פגיעה מהביטוח הלאומי לאחר תום תקופת דמי הפגיעה, ייתכן ותהיה זכאות לדמי מחלה (בכפוף לתנאים) – במקרה של נכות מעבודה, ייתכן ותהיה זכאות לדמי מחלה במקביל לגמלת נכות
תאונת דרכים אין זכאות לדמי מחלה, אלא אם נקבע אחרת בהסכם קיבוצי או אישי שחל על העובד זכאות לפיצוי מחברת הביטוח, כולל עבור אובדן שכר – אפשרות להסכם עם המעסיק לקבלת דמי מחלה כהלוואה עד לקבלת הפיצוי מחברת הביטוח שהרכב הפוגע מבוטח דרכה בפוליסת חובה
תאונה אישית אפשרות לזכאות לדמי תאונה מהביטוח הלאומי הזכאות היא עבור התקופה שבה אין זכאות לדמי מחלה

נקודות חשובות לתשומת לבכם:

  • בכל סוג תאונה, חשוב לבדוק את ההסכמים האישיים והקיבוציים החלים על העובד.
  • יש להקפיד על דיווח מדויק ומהיר של התאונה לגורמים הרלוונטיים (מעסיק, ביטוח לאומי, חברת ביטוח).
  • במקרים מורכבים, מומלץ להתייעץ עם גורם מקצועי כמו עורך דין אובדן כושר עבודה או נציג איגוד מקצועי.
  • לצורך מימוש מיטבי של זכויות הנפגע, חשוב מאוד לשמור על כל המסמכים הרפואיים והאחרים הקשורים לתאונה ולהיעדרות מהעבודה.
  • המידע בטבלה זו הוא כללי ועשוי להשתנות בהתאם לנסיבות הספציפיות של כל מקרה. תמיד מומלץ לבדוק את הזכויות האישיות מול גורם מוסמך ולהתעדכן בשינויי חקיקה או תקנות רלוונטיות.

 

באיזה מקרים יש לפנות לעורך דין?

ישנם מקרים רבים, בהקשר של ימי מחלה שהמעביד נמנע או מסרב לשלם את דמי המחלה המגיעים לעובד עפ״י חוק. במקרים כאלו זכותו של העובד לתבוע את המעסיק. פניה אל עורך דין אובדן כושר עבודה ודיני עבודה היא הצעד הנכון על מנת להבין מהן הזכויות המלאות של העובד, לקבל הדרכה וכמובן הגנה משפטית טובה והוגנת.

 

כל הפניות נשמרות בדיסקרטיות מלאה ותחת חיסיון של עו”ד – לקוח.

מעוניין להיעזר בעו”ד תאונות עבודה?  לחץ כאן!

מעוניין להיעזר בעו”ד אובדן כושר עבודה ופנסיית נכות?  לחץ כאן!

מעוניין להיעזר בעו”ד דיני עבודה?  לחץ כאן

שאלות ותשובות - בנושא תאונת עבודה

אובדן כושר עבודה הוא מצב שבו העובד איננו כשיר לעבוד לפרנסתו, בין אם בשל מחלה (פיזית או נפשית) או בעקבות תאונה, וזאת לתקופה העולה על 3 חודשים. מצב זה יכול להיות זמני, כאשר העובד זקוק למספר חודשים להחלמה, או קבוע עד לגיל הפרישה (67 לגברים ו-62 לנשים). במקרה כזה, העובד זכאי לפיצויים מקרנות הפנסיה או ביטוח המנהלים, אך רק לאחר תקופת המתנה של כ-90 יום.

על פי חוק דמי מחלה, עובד זכאי לצבור 1.5 ימי מחלה עבור כל חודש עבודה מלא בו הועסק אצל מעסיקו. במקרה של מחלה, העובד זכאי לקבל את משכורתו החודשית עד למיצוי ימי המחלה שצבר, עם מקסימום של 90 יום. 

אכן, קיים הבדל משמעותי. עובד שנעדר מעבודתו עקב תאונת דרכים שהתרחשה בזמנו הפנוי אינו זכאי לתשלום דמי מחלה. לעומת זאת, אם התאונה התרחשה במהלך העבודה או על מסלולו הישיר של העובד בדרך אליה או ממנה, העובד זכאי לקבלת דמי פגיעה מהביטוח הלאומי. חשוב להבחין בין המקרים השונים כדי להבין את הזכויות המגיעות לעובד בכל מצב.

מומלץ לפנות לעורך דין לתביעות אובדן כושר עבודה ודיני עבודה במקרים שבהם המעסיק נמנע או מסרב לשלם את דמי המחלה המגיעים לעובד על פי חוק. עורך דין יכול לסייע בהבנת הזכויות המלאות של העובד, לספק הדרכה ולהעניק הגנה משפטית הולמת. פנייה לעורך דין היא צעד חשוב כאשר העובד מרגיש שזכויותיו נפגעות או כאשר הוא זקוק לייעוץ מקצועי בנוגע למצבו. חשוב לציין כי כל הפניות נשמרות בדיסקרטיות מלאה ותחת חיסיון עורך דין-לקוח.

אם אתה זקוק לעזרתנו באחד מתחומי העיסוק המפורטים נשמח לעמוד לרשותך ולשרתך בנאמנות ובמקצועיות
לחצו למאמרים נוספים בנושא -
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 35 ביקורות
×
js_loader

הזינו את מספר הטלפון ושלחו לנו הודעה לוואטסאפ