מאמר זה כולל 10 שאלות ותשובות בתביעות בגין רשלנות רפואית. למי שירצה להעמיק ידע ניתן להיכנס למאמרים מקצועיים ממוקדים תחת השאלות השונות.
מהי רשלנות רפואית וכיצד ניתן להבחין מתי מדובר במקרה של רשלנות?
רשלנות רפואית הינו מושג שטרם הוגדר באופן מפורש, בעיקר מן הסיבה שקשה מאד להבחין בין גורם רשלני לבין טעות אנוש. נכון להיום מקובל להעריך רשלנות רפואית על פי מידת האי סבירות של פעולת הרופא. כלומר, האם רופא סביר אחר, תחת אותם התנאים, היה פועל בדיוק כפי שפעל הרופא או רחוק מכך, או כאשר מתברר שיש סטייה ברורה מנהלים ותקנות שונות שנקבעו כדי למנוע פגיעה. לדוגמא: רשלנות רפואית בניתוח שיכולה להיגרם כאשר רופא מנתח אינו נערך כראוי לקראת הניתוח ובכך שוגה בפעולתו, ואילו נערך הניתוח כהלכה – יש סבירות גבוהה שהיתה נמנעת הפגיעה מן המטופל. דוגמא נוספת: רופא שאינו מיידע את המטופל שלו בדבר קיומה של מחלה המקננת בגופו ובשל כך מחלתו הולכת ומעצימה עד שמאוחר מדי לטפל בה. יש דוגמאות רבות למקרים שבהן נקבעה רשלנות רפואית, ובכולן ניתן לראות בצורה שלא משתמעת לשני פנים כי ניתן היה למנוע את הפגיעה באמצעות התנהלות אחראית יותר, סבירה יתר ומקובלת יותר.
למאמר: מהי רשלנות רפואית
אילו צעדים יש לנקוט כאשר חושדים שנפגעת מרשלנות רפואית?
במידה ואתם חוששים כי אתם או יקירכם נפל קורבן לרשלנות רפואית ונפגע, חשוב מאד לפנות לעורך דין הבקיא והמיומן בתחום על מנת לבצע הערכה. עורך הדין מסתייע לעיתים קרובות בגורם רפואי מוסמך אשר מעביר את חוות דעתו על הטיפול שקיבל הנפגע, ובאמצעות שיתוף פעולה זה ניתן להעריך בסבירות גבוהה האם מדובר ברשלנות או בטעות אנוש. הערכה זו חשובה מאד, מאחר ואין סיבה לצאת למאבק קשה ומתיש כאשר למעשה אין שום עילה ושום ראיה לרשלנות, גם אם התוצאות קשות מאד. לאחר הערכה שבה מתברר כי יש חשד לרשלנות רפואית, עורך הדין יבחן את הדרכים המשפטיות שעומדות בפניו כדי להגיע לתוצאות הטובות ביותר עבורכם ולהביא לפיצוי מקסימלי על הנזק שנגרם לכם או ליקירכם כתוצאה מהרשלנות.
למאמר: תביעת רשלנות רפואית – כלים להגשת תביעה בזמן אמת
האם כל נזק רפואי הנגרם מפרוצדורה רפואית ייחשב לרשלנות רפואית?
לא, ישנם מקרים שבהם מטופל נפגע קשות, הפרוצדורה נכשלת או שקורה דבר מה בלתי צפוי במהלך הפעולה הרפואית, ולמרות כל זאת הדבר אינו מוגדר כרשלנות רפואית. הסיבה לכך היא שכדי שאירוע של נזק למטופל יהיה מוגדר כרשלנות רפואית צריכים להתקיים התנאים הבאים: הרופא או איש הצוות המטפל פעל בניגוד לכללים ולהוראות מקובלות, פעל שלא בסמכות (כלומר, ביצע פעולה רפואית למרות שלא הוסמך אליה) לא נקט במידת הזהירות הנדרשת, או פעל בצורה בלתי סבירה ובלתי מקובלת בתחום. במידה ואתם חוששים כי נפגעתם כתוצאה מרשלנות רפואית, מומלץ מאד לבדוק זאת על ידי פנייה אל עורך דין בקיא ומיומן בתחום כדי לקבל הערכה מקצועית.
כיצד ניתן להוכיח את הקשר בין הטיפול הרפואי לנזק שנגרם?
פעמים רבות מקרים של רשלנות רפואית נידונים בבתי המשפט, אך התובע מתקשה להוכיח כי הנזק שנגרם לו אכן נגרם בשל הטיפול הרפואי. לדוגמא, מקרה שבו זיהום חריף בחניכיים פרץ שנה לאחר התקנה רשלנית לכאורה של שן תותבת. במקרה זה יכול הרופא לטעון כי המטופל לא מילא אחר הוראותיו ולא שמר על היגיינת פה מתאימה כדי להמנע מן הנזק. כדי להוכיח קשר ישיב בין הטיפול הרפואי והנזק יש צורך במסמכים ובראיות אשר מגבים את הטענות שלכם, ובמידת הצורך גם בחוות דעת רפואית מקיפה של מומחה לתחום שיכול לסתור את טענת הרופא כי הזנחת הפה גרמה לנזק. לכן חשוב מאד להגיע לתביעה כאשר אתם מגובים היטב ויש לכם ראיות מתאימות לבחינת הרשלנות של הרופא.
אילו מסמכים וראיות חשוב לאסוף לצורך הגשת תביעה בשל רשלנות רפואית?
על מנת להגיש תביעת רשלנות רפואית יש לאסוף כל מסמך רלוונטי אשר יכול להעיד כי הרופא פעל בצורה לא סבירה ולא מקובלת. לדוגמא: אם אדם לקה במחלה מבלי ידיעתו, ניתן להציג בדיקות עבר המעידות על התדרדרות הולכת ונמשכת, כאשר הרופא המטפל לא מסב את תשומת ליבו, אינו שולח אותו לבדיקות נוספות ואינו מפנה אותו לרופא מומחה, עד שהמצב נהיה קשה מאד. בנוסף, אם יש עדים המוכנים להעיד כי ראו את הרופא מבצע פעולות חריגות ומסוכנות במהלך ניתוח או לידה, או כל תיעוד אחר כגון שיחות מוקלטות, תכתובות ועוד המוכיחות את טענותיכם.
למאמר: רשלנות רפואית בניתוח
כיצד עורך דין יכול לעזור בקבלת פיצויים במקרה של רשלנות רפואית?
תפקידו של עורך הדין הוא להביא לתוצאות הטובות ביותר מבחינתכם במקרה ונגרם לכם נזק. פיצויים בגין רשלנות רפואית אמורים לכסות את כל הוצאותיכם הרפואיות בהווה ובעתיד, ציוד מיוחד שתאלצו לרכוש כדי להתמודד עם המחלה או הפגיעה, התאמות שונות וכל מה שתזדקקו לו כדי להתאושש ולהשתקם, וכמו כן לפצות אתכם על עוגמת הנפש שנגרמה לכם עקב הרשלנות. במקרה שהמטופל נפטר כתוצאה מהנזק הרפואי שנגרם לו, משפחתו זכאית לקבל פיצוי הולם על אובדן התמיכה הכלכלית של הנפגע במשפחתו ועל האבל והיגון שהפגיעה הסבה להם. עם זאת, אין להשתמש בכלי המשפטי הזה כאייל ניגוח או כמסע נקמה במידה והנזק שנגרם לכם אינו כתוצאה מרשלנות רפואית. חבל לצאת למאבק מתיש וקשה רק כדי לגלות שבית המשפט לא רק שלא מקבל את טענותיכם אלא גם משית את הוצאות בית המשפט עליכם ומגן על הרופא מפניכם.
מהן העילות הנפוצות לדחיית תביעות רשלנות רפואית, וכיצד עורך דין יכול לסייע בהתמודדות עמן?
העילות הנפוצות ביותר לדחיית תביעות רשלנות רפואית הינן העדר הוכחה כי אכן התקיימה רשלנות שכזו, או שטענות הרופא שאי מילוי הוראותיו הן אלו שגרמו לנזק נמצאו מוצדקות. לדוגמא, במקרה שבו אדם עבר ניתוח פשוט להסרת שומה מזרועו, לא מילא אחר הוראות הרופא להמנע משחייה בבריכה או בים לאחר מכן ולא נטל את התרופות האנטיביוטיות שנרשמו לו, שחה במאגר מים ונדבק בחיידק שגרם לזיהום מפושט בזרועו עד כדי גרימת נזק משמעותי לרקמות ולמערכת העצבים. במקרה זה הרופא יצא וידו על העליונה מאחר והמטופל לא מילא אחר הוראותיו. לעומת זאת, רופא אשר נמנע מלתת למטופל שלו מידע לאחר הניתוח ולא מזהיר אותו לגבי הסכנות הצפויות לו, פעל ברשלנות מאחר והמטופל שלו לא ידע ששחיה במאגר מים ואי נטילת התרופות עלולה לגרום לו נזק.
איך ניתן לדעת אם הטיפול הרפואי שקיבלתי לא עמד בסטנדרטים המקובלים?
אדם הנפגע כתוצאה מטיפול רפואי אשר אין לו ידע רפואי ואין לו ניסיון רפואי, יתקשה מאד לדעת האם הטיפול הרפואי שקיבל לא עמד בסטנדרטים המקובלים, אלא אם כן מדובר במקרה קיצון קשה במיוחד כפי שרואים לעיתים במדינות עולם שלישי של חוסר היגיינה קיצוני או קבלת טיפול מרופא שאין לו כל הכשרה בתחום הרפואי המבוקש. במידה ויש לכם חשש כי הטיפול הרפואי שקיבלתם לא עמד בסטנדרטים המקובלים, חשוב מאד לפנות לעורך דין בקיא ומנוסה בתחום על מנת שיעריך זאת באמצעות כלים מקצועיים. במידה ויתברר כי אכן קיבלתם טיפול בתנאים לקויים שבגללם נותרתם עם נזק, ניתן יהיה לבחון את האפשרויות שלכם להמשך הטיפול בנושא.
מהו משך הזמן שבו ניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית לאחר האירוע?
אדם אשר נפגע מרשלנות רפואית יכול להגיש תביעה עד 7 שנים מיום הפגיעה, ואילו אדם אשר הרשלנות אירעה לו בילדותו יכול להגיש את התביעה עד גיל 25 (כלומר, בעת הגיעו לגיל 18 + 7 שנים). במקרים רבים לוקח זמן עד שהנזקים מן הרשלנות הופכים גלויים לעין, כמו לדוגמא במקרה של בריאות המתדרדרת לאיטה או חזרתה של המחלה מאחר ולא הסתיים כהלכה הטיפול במניעתה. מן הסיבה הזו יש די והותר זמן להגיש תביעה, אך אין הדבר אומר שיש להתמהמה. במידה וכבר ידוע לכם כי נפגעתם ונגרם לכם נזק, יש לפעול מהר ככל שתוכלו, וזאת כדי למנוע אובדן של מסמכים, שיכחה של עדים שונים וקשיים בשחזור המהלכים שהובילו לאירוע הרפואי שגרם לפגיעה.
איך בוחרים עורך דין מתאים לטיפול ברשלנות רפואית?
במידה ואתם או יקירכם נפלתם קורבן לרשלנות רפואית, חשוב שיהיה לצידכם עורך דין מנוסה ובקיא בתחום אשר יש לו הצלחות מוכחות. יש לפנות לעורך דין שזהו תחום עיסוקו המרכזי, אשר עסק בעבר במקרים דומים לשלכם והצליח בהם. על מנת לנהל מאבק בתביעת רשלנות רפואית יש להכיר את התהליך היטב ולהיות מסוגלים להעריך נכון את הסיכויים של התובע או התובעים, להצליח בתביעתם. עורך דין טוב יהיה אדם מקצועי מאד, מסור, נחוש, בעל מוטיבציה גבוהה, אדם שנוח לנהל איתו תקשורת טובה ואשר משדר אמינות.
מעוניין להיעזר בעו”ד רשלנות רפואית? לחץ כאן!