נקבעה לכם נכות קבועה לאחר תאונת עבודה? תוכלו ליהנות מקצבה זו עד לגיל פרישה, ולאחר מכן תחלו לקבל במקומה את קצבת הזקנה. במידה ויתברר כי קצבת הנכות מעבודה גבוהה יותר מקצבת הזקנה, תוכלו לקבל תוספת זקנה לנכה שמטרתה להשלים את הפער שנוצר. במאמר זה נסביר כל מה שחשוב לדעת על קצבת נכות מעבודה לצמיתות, עד איזה גיל ניתן לקבל אותה ומה ניתן לעשות עד להגעה לגיל פרישה.
האם ניתן לקבל קצבת נכות מעבודה לצמיתות?
המונח ‘קצבת נכות מעבודה לצמיתות’ עשוי להיות מעט מטעה ומבלבל. הנכות אמנם נשארת לצמיתות, אך הקצבה הנקראת ‘נכות מעבודה’ מסתיימת בעת גיל פרישה ומוחלפת בקצבת הזקנה. במידה ונוצר ‘פער’ בשל הפרשים בין הקצבאות, יוכל הנפגע לקבל ‘קצבת זקנה לנכה’ שמטרתה להשלים את הסכום החסר לגובה קצבת הנכות מעבודה שקיבל עד כה. כדי להסביר מהי קצבת נכות מעבודה חשוב להבין קודם מהי תאונת עבודה ומי זכאי לקבל גמלת נכות מעבודה על נזקים שנגרמו לו כתוצאה מהתאונה. תאונת עבודה תיחשב לכזו כאשר היא נגרמת במקום העבודה ועקב העבודה, כאשר גם תאונות המתרחשות בבית לקוח, בזמן שליחות העובד בהוראות המעסיק ( כמו לדוגמא לבנק או לדואר ) בעת נסיעה מן הבית אל מקום העבודה או מן העבודה אל הבית ( כולל עצירה בבית תפילה קבוע או מוסד חינוכי קבוע לילדיו ) ואפילו בימי גיבוש מטעם מקום העבודה, כנסים, ימי עיון מקצועיים ואפילו חופשות מרוכזות המאורגנות מטעם מקום העבודה. עובד אשר נפגע כתוצאה מתאונה, פגיעת מיקרוטראומה או מחלת מקצוע, או הצליח להוכיח קשר ישיר למקום העבודה במקרים של פגיעה מינית או נפשית, יוכר כנפגע עבודה על ידי המוסד לביטוח לאומי והוא יחל את תהליך הטיפול בו.
למאמר: פיברומיאלגיה תאונת עבודה
למאמר: איך מגישים תביעה על תאונת עבודה ביטוח לאומי
תהליך הגשת תביעת גמלת נכות מעבודה לצמיתות
עובד שנפגע מתאונת עבודה יקבל תחילה מן המוסד לביטוח לאומי דמי פגיעה. דמי פגיעה אלו הינם קצבה זמנית לאורך 13 שבועות מיום הפגיעה, ולא יעלו על 1,241 ש”ח ליום. מטרתם היא לספק את הצרכים הראשוניים של הנפגע לאחר הפגיעה ולפצותו על אובדן ההכנסה בזמן ההתאוששות. במידה ולאחר שחלף פרק הזמן של דמי הפגיעה והעובד עדיין נותר עם ליקויים משמעותיים, ניתן לעלות לוועדה רפואית אשר תבחן את המצב הבריאותי שלו ותקצוב לו אחוזי נכות זמניים. במידה והנפגע יקבל אחוזי נכות העולים על 9%, הוא יוכל לקבל מענק חד פעמי, ואם אחוזי הנכות עולים על 20% הוא יקבל קצבה חודשית בהתאם לגובה אחוזי הנכות, לדוגמא: אם נקצבו לו 30% נכות הוא יקבל 30% מגמלת הנכות המלאה, ואם נקצבו לו 80% נכות הוא יקבל 80% מגמלת הנכות המלאה. בדרך כלל הוועדה הרפואית תקצוב לנפגע אחוזי נכות זמניים, ולאחר תקופה יזומן הנפגע שוב לוועדה רפואית על מנת לברר אילו שינויים חלו במצב בריאותו בזמן שחלף. במידה והנפגע עדיין סובל מלקויות שונות, הוועדה הרפואית תקבע לו אחוזי נכות זמניים או קבועים בהתאם להחלטתה.
למאמר: אחריות מעביד לתאונת עבודה
למאמר: תאונת עבודה פיצויים
צפו בעו”ד כפיר דיין דובב: התשובות לשאלות הנפוצות באובדן כושר עבודה
לנהל חיים עם נכות מעבודה לצמיתות
אדם אשר נפגע במקום העבודה ונותר עם נכות לצמיתות, בוודאי שחייו לא יהיו קלים. עם זאת, אין סיבה שתישארו לבד עם המצב שלכם ללא קבלת סיוע ועזרה. להלן מספר נקודות חשובות שכדאי לדעת במקרים שבהם נקבעו לכם אחוזי נכות לצמיתות עקב תאונת עבודה:
- ניתן לפנות למוסד לביטוח לאומי בכל זמן בשל הרעה במצב – במידה ומצבכם הבריאותי מתדרדר, אי כושר העבודה שלכם גדל או שהתפתחו עקב הפציעה שלכם מחלות וליקויים נוספים, תוכלו בכל זמן לפנות למוסד לביטוח לאומי לשם עדכון אחוזי הנכות שלכם כדי שתוכלו לקבל מענה כלכלי לטיפול בעצמכם. גם במקרים שבו יש צורך להכניס שינויים בתוספת התלויים אשר מבטיחה את כלכלתם של בן או בת הזוג ושני ילדים ראשונים או כל סיבה אחרת.
- ניתן לעבוד מבלי שהדבר יפגע בקצבת הנכות שלכם – אם יש לכם קצבת נכות מעבודה, תוכלו לעבוד מבלי שהדבר יפגע בגובה הקצבה שלכם. הסיבה לכך היא שהמוסד לביטוח לאומי מעודד נכים לצאת לעבודה כיוון שהדבר לא רק תורם להם כלכלית אלא גם עוזר להם להשתקם ולהשתלב בחזרה בקהילה.
- בדקו הטבות והקלות שונות המגיעות לכם – המוסד לביטוח לאומי אינו עוסק אך ורק במענקים חד פעמיים או בקצבאות, אלא דואג לפרוש רשת נרחבת של עזרה בתוך הקהילה, הנחות והטבות שונות, ייעוץ תעסוקתי, מרכזי יום לשיקום ועוד שניתן להיעזר בהם כדי להתגבר על הפגיעה, להשתקם, ולהשתלב בחזרה בקהילה.
למאמר: איך ניתן לממש תביעת תאונת עבודה?
למאמר: נכות בשל תאונת עבודה: אלה הזכויות שלך!
תקנה 15 – הגדלת אחוזי נכות רפואית
עבור נכים מעבודה אשר נקבעה להם דרגת אי כושר וכי יש לנכות השפעה תפקודית ישירה על יכולתם לחזור ולעבוד תוך גרימת הפסדי שכר גדולים, יכולים לפנות לוועדה לענייני תקנה 15. תקנה 15 מאפשרת לוועדה הדנה בעניינו להגדיל את אחוזי הנכות הרפואית בשיעור של 1.5% כדי לאפשר לו לקבל פיצוי על הפסדי השכר. לדוגמא, אם נקבעו לאדם 10% נכות רפואית בשל בעיה אורטופדית המונעת ממנו להמשיך לעבוד במקצועו, יכולה הוועדה לענייני תקנה 15 להגדיל את אחוזי הנכות שלו עד ל – 15% נכות. על מנת להצליח בוועדה לענייני תקנה 15 יש להוכיח ירידה משמעותית בהשתכרות לאחר הפגיעה, וכמו כן רצוי לצרף חוות דעת של רופא תעסוקתי המתאר את הקושי ואת הסיבות מדוע אינו יכול הנפגע להמשיך בעבודתו. לדוגמא – רופא מנתח אשר לקה בדלקת מפרקים ואינו יכול לנתח עוד ולכן נאלץ להסתפק במשרת ייעוץ או הדרכה אשר שכרה נופל באופן משמעותי משכרו כמנתח.
למאמר: פעולות שיש לבצע לאחר תאונת עבודה
למאמר: ימי מחלה תאונת עבודה
לסיכום
קצבת נכות מעבודה לצמיתות נמשכת עד גיל פרישה, ולאחר מכן יחל הנפגע לקבל קצבת זקנה. במקרים שבהם קצבת הנכות הייתה גבוהה מקצבת הזקנה, יוכל הנפגע לקבל קצבת זקנה לנכה אשר תשלים את הפער. במהלך הזמן עד לגיל פרישה, יכול הנפגע לעדכן את אחוזי הנכות שלו, להיעזר בהטבות והנחות שונות שהוא זכאי להם או להיעזר בתקנה 15 כדי להגדיל את אחוזי הנכות הרפואית שלו עקב פגיעה בהשתכרות. מומלץ מאד לפנות לעורך דין בקיא ומיומן בתחום בכל שאלה או בקשה שיש לכם בנוגע לנכות מעבודה לצמיתות על מנת לקבל ייעוץ מקצועי בתחום.
רוצה להיעזר בעורך דין תאונות עבודה? לחץ כאן!
שאלות נפוצות - קצבת נכות מעבודה לצמיתות
קצבת נכות מעבודה לצמיתות הינה קצבה המשולמת למי שנקבעו לו אחוזי נכות קבועים עקב תאונת עבודה. קצבה זו תשולם לו חודש בחודשו עד הגיעו לגיל פרישה. לאחר גיל פרישה, יוכל להתחיל לקבל קצבת זקנה. במידה וקצבת הזקנה תהיה קטנה יותר מקצבת הנכות, יוכל הנפגע לקבל קצבת זקנה לנכה המשלימה את הפער בין הקצבאות.
נכות מעבודה לצמיתות, או אחוזי נכות קבועים, נקבעים על ידי וועדה רפואית לנכות כללית. רופאי הוועדה יבדקו את הנפגע או יקראו את המסמכים שהגיש ויחליטו האם הוא זכאי לאחוזי נכות קבועים. בדרך כלל מדובר בנזק שלא צפוי להשתפר, גם לא עם שיקום או טיפול ממושך, כמו לדוגמא קטיעה, אובדן תנועה, שיתוק ועוד.
על מנת להצליח בוועדה הרפואית ולקבל את המגיע לכם מומלץ לפנות לעורך דין בקיא ומיומן בתחום שיעניק לכם ייעוץ מקצועי, ליווי וייצוג לאורך כל התהליך. עורך הדין יעריך את סיכויי ההצלחה של התביעה, יעזור לכם להכין תיק מסמכים רפואיים מקיף וממצה וייצג אתכם בוועדה הרפואית.
עורך דין בקיא בתחום אשר יש לו הצלחות מוכחות ואשר זהו תחום עיסוקו העיקרי, מכיר היטב את דרכי ההתנהלות של המוסד לביטוח לאומי ואת דרכי הפעולה של הוועדות הרפואיות. כשיש איש מקצוע מנוסה ומיומן לצידכם, אתם יכולים להיות רגועים ולדעת שאתם בידיים טובות.