לוגו משרד עורך דין כפיר דיין ושות

5  כללים להליך שימוע תקין

מעסיק אשר מעוניין להפסיק את עבודתם של עובד או עובדת, חייב לבצע שימוע לפני פיטורין ולשמור על זכויותיהם של עובדיו. אם לא יעשה כן, הוא צפוי לתביעה אשר עלולה להסתיים בתשלום מספר משכורות לעובד כפיצוי על פיטורים שלא כדין. במידה והועסקתם, ופוטרתם שלא כדין, חשוב שתכירו את זכויותיכם. תמיד תוכלו להתייעץ עם עורך דין דיני עבודה אם ידוע לכם שאתם עומדים בפני שימוע לפני פיטורים. במאמר זה נציג בפניכם את חמשת הכללים להליך שימוע תקין. 

 

פיטורי עובד

פיטורי עובד תמיד כרוכים באי נעימות מסויימת, אך פעמים רבות היא הכרחית כדי לנהל בית עסק תקין, מתפקד ויעיל. עובד אשר אינו מקדם את בית העסק ואינו ממלא את תפקדינו נאמנה, או כאשר יש צורך בהתייעלות וצמצום כמות העובדים למינימום ההכרחי, פיטורין יהיו בדרך כלל התשובה. אך בצד אי הנעימות, יש גם לשמור על החוק ולכבד את זכויות העובדים. בין אם אתם המעסיקים, ובין אם אתם העובדים, חשוב שתכירו את זכויות העובד על מנת שלא תהפכו את האירוע הלא נעים לאירוע המתנהל בבית הדין לעבודה.

 

למאמר: 10 זכויות שמגיעות לכל עובד

למאמר: כל מה שרצית לדעת על פיצויי פיטורין

 

מהו הליך שימוע?

על פי הדין, כאשר מעסיק מעוניין לפטר עובד או עובדת, עליו לזמן אותו לשימוע בו יצוינו כל הסיבות לפיטורים, הסברים ונימוקים שונים להחלטה וכדומה. לעובד או לעובד תהיה הזכות להביע את דעתם ולהגן על עצמם ( במידה ומדובר לדעתם בפיטורים לא הוגנים ) והם אפילו רשאים להביא עימם עורך דין שייצג אותם אם הם בוחרים לעשות זאת. חשוב לזכור, כי הליך שימוע לפני פיטורין חלים גם כאשר סיבת הפיטורין היא הגעה לגיל פרישה. 

 

הרצאה של עו”ד כפיר דיין דובב בנושא כללי שימוע לעובד לפני פיטורים

 

5 כללים להליך שימוע תקין 

על מנת לפטר עובד או עובדת באופן הנכון ביותר על פי החוק, יש לפעול על פי חמישה כללים להליך שימוע תקין:

 

  • זימון לפני שימוע – יש לתת לעובד זימון מראש אשר יפרט את הסיבות לסיום העסקתו. זהו הדבר ההגון ביותר לעשות מאחר ועובד זה יקבל די והותר שהות להתכונן לשימוע, לרבות איסוף מסמכים, התייעצות, הכנה נפשית ואפילו די זמן כדי למצוא עבודה חלופית לפני הפיטורין. זכרו כי הנחתת הפיטורין על עובד כרעם ביום בהיר לא רק יערער את מצבו הכלכלי, אלא עלול לפגוע בו נפשית. לכן זימון מראש עשוי למנוע מצבים אלו. 

 

  • זכות העובד להערך לשימוע –  יש לאפשר לעובד להערך להליך השימוע בכתב או בעל פה, וכמו כן, חובה לציין כי הוא רשאי להעזר בעורך דין. עורך דין הבקיא בנושא יכול לייעץ לעובד כיצד לנהוג בזמן השימוע או כדי להסביר את נימוקיו למה הוא חושב שכדאי להשאיר אותו בעבודתו, או כדי להכין אותו ולייעץ לו כיצד לשמור על זכויותיו כעובד מפוטר. 

 

  • זכות העובד להביע את דעתו – במסגרת ישיבת השימוע, יש לאפשר לעובד לדבר, להתגונן ולהעלות טענות שכנגד לטענות שהוצגו בפניו, על מנת להגיע לדרישת החוק – בלב שלם ובנפש חפצה, כלומר, שהעובד ישתף פעולה. ייתכן ואכן דבריו של העובד הצפוי לפיטורין אכן יטו את המאזניים לטובתו, עת יספק הסברים הגיוניים או יסתור לחלוטין את סיבת פיטוריו וישוב להיות עובד יעיל ומסור. 

 

  • עריכת פרוטוקול – ישיבת השימוע תתועד בפרוטוקול ישיבה שלא חייב להיות ממש מילה במילה, אך חשוב שיהיה בו סיכום של הדברים שנאמרו על ידי כל המשתתפים. פרוטוקול זה יאפשר הן למעסיק והן לעובד המפוטר לחזור שנית ולברר מה בדיוק נאמר ומה בדיוק נעשה במקרה ויהיה צורך לבחון שוב את הדברים, או שהעניין יגיע לפתחו של בית הדין לעבודה. 

 

  • מסירת הודעת הפיטורין – הודעת הפיטורין תימסר לעובד רק לאחר שקילת הדברים שנערכו בשימוע ולא מיידית. חשוב שלא להתעלם מדברי העובד, ואכן לתת לו הזדמנות הוגנת להביע את עצמו, ייתכן ויש אמת בדבריו והסיבות לפיטוריו אכן אינן הוגנות ולא ראויות. 

 

הרצאה של עו”ד כפיר דיין דובב בנושא 5 כללים להליך שימוע תקין 

מה קורה במידה והמעסיק אינו ממלא את כללי הליך השימוע באופן תקין?

עובד שעל פי דעתו פוטר באופן לא תקין, לא נערך לו שימוע או שהשימוע היה לוקה בחסר, יכול לפנות לבית הדין לענייני עבודה על מנת לדרוש החזרה מיידית לעבודתו, לנהל הליך שימוע מאוחר (כלומר, הליך שימוע לאחר פיטורין בפועל) או לפצותו בסכום כסף על פיטורין שלא כדין.

 

סיפור הצלחה: 85 אלף ₪ לעובדת שפוטרה ללא הליך שימוע

 

 

מדוע כה חשוב לפנות לעורך דין על מנת לוודא כי מתנהל בעניינכם הליך שימוע תקין?

עו”ד דיני עבודה יכול לבחון את טיעוני המעסיק, להשוות אותם לדברי העובד הצפוי לפיטורין, לבדוק את הסכם ההתקשרות עם המעסיק, האם כל זכויות העובד נשמרו ועוד היבטים נוספים שחשוב לבדוק. לאחר הייעוץ, ההדרכה וההכוונה, העובד העומד בפני שימוע לפני פיטורין יידע טוב יותר מהן זכויותיו ומה עליו לדרוש במעמד הפיטורין, או לחלופין כיצד להגן על משרתו ולהגן עליה, תוך שהוא מסבר את אוזן המעסיק בדבר הסיבות לפיטוריו.

נשמח ליתן ייעוץ ראשוני על ידי עורך דין דיני עבודה למי שישלח טופס שאלה באתר.

5  כללים להליך שימוע תקין
5  כללים להליך שימוע תקין
אם אתה זקוק לעזרתנו באחד מתחומי העיסוק המפורטים נשמח לעמוד לרשותך ולשרתך בנאמנות ובמקצועיות
לחצו למאמרים נוספים בנושא -
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 35 ביקורות
×
js_loader

הזינו את מספר הטלפון ושלחו לנו הודעה לוואטסאפ